Пъпна херния

Хернията на пъпа, известна още като пъпна херния, обикновено е безобидно медицинско състояние. Съществуват различни симптоми за наличие на пъпна херния.

Обикновено това състояние се диагностицира при бебета, които страдат от изпъкване на част от коремните органи в следствие на слабо място в коремните мускули. Среща се най-често при кърмачета и в по-редки случаи при възрастни. Този вид херния е 10% от всички видове коремни хернии. За отстраняването на този проблем при бебетата обикновено не се налага хирургична намеса, но ако настъпят усложнения трябва да се вземат незабавни мерки за подлагане на операция.

Симптоми на пъпна херния.

Един от симптомите на това заболяване е появата на мек оток в близост до пъпа. Този оток може да бъде с размер до 1,5 см. Издутината се забелязва още повече, когато бебето плаче или има пристъп на кашлица. Когато бебето е спокойно отока не е толкова виден. В ранна детска възраст това заболяване не предизвиква болки или дискомфорт, за разлика ако от това заболеят хора в по-зряла възраст.

Причини за пъпна херния.

Причината за това заболяване е слабост в коремната стена. Появата на пъпна херния при възрастни може да бъде причинена от силна кашлица или вдигане на тежки предмети. Затлъстяването, многоплодната бременност и асцит също са една от причините за това заболяване.

Лечение.

При деца до една годишна възраст лечението може да приключи от самосебе си. Операция се налага в случаите, когато издутината става по-голяма или когато тя не изчезва след втората година на детето. Хернии, които блокират кръвоснабдяването на червата, също се нуждаят от хирургична намеса. След такава интервенция пациента е способен да се върне към ежедневните си дейности след от две до четири седмици.

Ако забележите симптоми на пъпна херния на вашето бебе, не се колебайте да потърсите лекарска помощ. Въпреки, че е безобидно, понякога това може да доведе до усложнения и да застраши неговото здраве.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply