Ранни признаци на диабет и съвети за контролиране на заболяването

За да разберем какво представлява диабета е важно да се разбере какво се случва в тялото след консумация на храна. Когато се консумират храни, предимно въглехидрати и захари, в организма се образува глюкоза, която е най-простата форма на захарите. След като глюкозата се освободи в кръвния поток, трябва да бъде отстранена от кръвта, за да се предотврати увреждане на жизнено важни органи в тялото, като сърцето, бъбреците и др. Инсулина, който е хормон произвеждан от панкреаса е отговорен за разпространението на тази глюкоза до различните клетки. Когато количествата на произведения инсулин са твърде малки, организма развива резистентност към него и това води до захарен диабет. Натрупването на глюкозата в кръвта след продължителен период от време предизвиква появата на диабет, свързан с усложнения, като например увреждане на нервите, което може да доведе до ампутация на крайниците, сърдечни и бъбречни заболявания, кожни заболявания, високо кръвно налягане, което може да доведе до проблеми с очите, мозъчен инсулт и др.

Симптоми на диабет

Съществуват различни симптоми на диабет, които могат да се развиват в продължение на години. Правилното лечение на диабет е важно за оцеляване и подобряване на живота на диабетно болния.

–          Симптоми при диабет тип 1- прекомерна жажда, често уриниране, чувство на силен глад, необичайна загуба на тегло, умора и раздразнителност;

–          Симптоми при диабет тип 2 – освен горепосочените симптоми, може да усетите необичайни и внезапни промени в зрението, бавно зарастване на рани, развитие на инфекции, изтръпване и много суха кожа;

Съвети за контролиране на заболяването

Съществуват много възможности за лечение, които могат да бъдат използвани не само за преодоляване на диабета но и свързаните с него усложнения. Първата стъпка, разбира се са периодичните прегледи, които ще гарантират наличие или липса на заболяването. Ако се установи, че имате повишени нива на кръвна захар, вашият лекар може да препоръча различни медикаменти за лечение, както и редовното наблюдение на нивата на кръвната захар.

Естествените методи за лечение на диабет са може би най-добрия начин за борба с това заболяване. Това включва добре балансирана и здравословна диета, съчетана с редовни физически упражнения.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ранни признаци на диабет и съвети за контролиране на заболяването, 5.5 out of 10 based on 8 ratings

Leave a Reply