Симптоми на перименопаузата

Перименопаузата е един преходен период от живота на жената, който сигнализира, че наближава менопауза или окончателното спиране на менструалния цикъл, като по този начин се слага край на репродуктивния период. Но като цяло менопаузата не започва изведнъж. Женското тяло се подготвя за този етап от живота в продължение на значителен период от време, през който претърпява някои физически и психологически промени.

Обикновено първите признаци на менопаузата са известни още като перименопауза. Първия признак може да започне най-рано между 10-15 години пред настъпването на менопаузата. Но като цяло тези симптоми се проявяват при жени навършили 40 години. Средната възраст за окончателното спиране на менструалния цикъл е 51 години.

Признаци и симптоми при перименопауза.

Периода преди менопаузата се характеризира с постепенно забавяне на репродуктивния цикъл и хормонални промени. Яйчниците постепенно намаляват производството на хормоните естроген и прогестерон. В резултат на това жената може да претърпи много умствени, емоционални и физически промени. Най-важната промяна е нарушената редовност на менструалния цикъл. Циклите могат да бъдат кратки и чести, или по-продължителни и по-редки. Могат да бъдат съпроводени с тежки кръвоизливи.

Физическите симптоми, предшестващи менопаузата са горещи вълни, нощно изпотяване, сухота във влагалището, наддаване на тегло най-вече около корема и ханша, косопад, сухота в очите, болки в ставите, главоболие, мигрена, сърцебиене, задържане на вода, остеопороза, повишена честота на инфекции на пикочните пътища, загуба или намаляване на сексуалното желание и болезнено сношение.

Психическите симптоми, които бележат настъпването на менопауза са раздразнителност, разсеяност, тревожност и депресия, нарушения на съня или безсъние. Една жена, която минава през този етап от живота си, може да почувства неспособност да се справя със стреса.

Справяне с менопаузата.

Въпреки, че менопаузата е неизбежен етап от живота на една жена, тя може да направи така, че да преодолее по-леко симптомите. Ключът за това се крие в по-здравословния начин на живот. Балансирано хранене с много плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, подходящи упражнения, които ще регулират теглото и ще подобрят физическото състояние на жената.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Симптоми на перименопаузата, 9.5 out of 10 based on 4 ratings

Leave a Reply